Welkom

 

 

Behendigheid

Behendigheid (agility) is één van de meest populaire hondensporten. Het is niet alleen leuk om te zien maar vooral ook om te doen. Kort gezegd is agility een snelheidsspelletje voor hond en baas. Het is de bedoeling dat de hond een parcours bestaande uit verschillende hindernissen in een voorgeschreven volgorde, foutloos en zo snel mogelijk aflegt. Dat is tenminste het einddoel, maar dat bereikt men niet vanzelf. 

De hond moet zich lichamelijk inspannen (de baas ook), en werkt zo aan zijn conditie. De hond en de baas werken nauw samen, hierdoor wordt de onderlinge band verstevigd. Door de onderlinge contacten bij trainingen (en misschien later bij wedstrijden) bevorderen het sociale gedrag van de hond en maken de hond dus prettiger in de omgang.

 

 

Geschiedenis


 De eerste behendigheidsdemonstratie is gegeven in Engeland op de Olympia horse show in 1979. 

 

In 1980 is de eerste demonstratie gegeven op de Crufts in Engeland.
De toestellen die daar werden gebruikt, worden tegenwoordig, met wat kleine aanpassingen, nog steeds gebruikt.
Bij deze demonstratie waren enkele Nederlanders aanwezig die dit zo leuk vonden, dat ze er hier in Nederland ook mee aan de slag zijn gegaan.

 
Zou mijn hond het kunnen?

 

In principe kan elke gezonde, normaal gebouwde hond  meedoen aan de agilitytraining. Voorwaarde is wel dat de hond volgroeid is, vanwege de belasting van spieren en gewrichten. Natuurlijk worden de trainingen op een verantwoorde wijze opgebouwd. Omdat er los gewerkt wordt moeten de honden zich sociaal gedragen naar andere honden en mensen. Daarnaast moeten de honden de basisprincipes van de gehoorzaamheid, als 'blijven' en hierkomen', beheersen.

 

 

Zou ik het kunnen?

Niet alleen de hond moet ‘werk’ verrichten, ook de baas moet aan het ‘werk’. De toestellen moeten worden neergezet en/of weer worden afgebroken.

De handler (geleider) moet een beetje sportief zijn en de hond in looppas kunnen begeleiden. Ook heeft de handler geduld nodig. Het kost tijd en soms doorzettingsvermogen om de hond de toestellen aan te leren. Indien men positief blijft en de hond prijst bij elke vooruitgang (hoe klein ook) gaat het vast lukken.

  

De trainingen

Er wordt bij ons op een positieve manier getraind. In principe doet de hond nooit iets fout (het is altijd de fout van de handler). Er wordt veel beloond en géén druk op de hond uitgeoefend; het moet voor de hond een leuk spelletje blijven. Elke combinatie kan, binnen hun grenzen en mogelijkheden, op eigen niveau trainen. U krijgt les van gediplomeerde instructeurs welke hun sporen in de hondensport hebben verdiend en nog steeds actief zijn. Daar wij geen binnenaccommodatie hebben, zijn de weersomstandigheden bepalend in de maanden december t/m februari of de trainingen doorgaan.

 

Wanneer U besluit om Agility te gaan beoefenen dan kan dat bij de Boxerkringgroep op meerdere niveaus.

 

Beginnersgroep.

Dit is de groep waar elke nieuwe combinatie in begint. Het is de eerste kennismaking met de behendigheidssport. Pas op! Begin van een Verslaving!

Het doel van de beginnersgroep is de hond vertrouwd te maken met de verschillende toestellen. Alles gaat in eerste instantie aangelijnd. Afhankelijk van het niveau van de groep/combinatie wordt er los gewerkt. In 13 tot 16 lessen worden alle toestellen aangeleerd. De hindernissen staan in het begin laag. De cursus wordt afgesloten met een examen(tje). Dit houdt in dat de hond en handler laten zien dat ze het aangeleerde redelijk beheersen. Het hoeft dan nog niet perfect te zijn; daar wordt in de vervolglessen aan gewerkt.

Gevorderdengroep / Recreantengroep

Nadat de beginnerscursus is afgerond en de hond de toestellen redelijk beheerst kunt U de overstap maken na de gevorderdengroep. In deze lessen worden er meer toestellen achter elkaar genomen en wordt er ook meer op de positie van de handler gelet. Het is ook de bedoeling dat de hindernissen op de ‘goede’ hoogte komen te staan. Tijdens deze lessen leert de handler ook ‘wissels’ te maken. Ook wordt meer nadruk op 'snelheid' gelegd. De meeste mensen in deze groep trainen wel fanatiek maar willen (nog) geen wedstrijden lopen. 

Wedstrijdgroep 

Nadat u voldoende trainingen heeft gevolgd en wilt uw vorderingen graag eens meten met andere handlers met hun honden dan wordt het tijd om de overstap te maken naar de wedstrijdgroep. Dan kunt u op landelijk niveau of bij de rasvereniging wedstrijden gaan lopen. Momenteel hebben wij 5 combinaties die (landelijke) behendigheidswedstrijden lopen. De wedstrijdgroep traint meestal samen met de gevorderdengroep.

 

Twijfel je of behendigheid iets voor jou en je hond is? Kom dan vooral eens kijken bij één van de trainingen op de dinsdagavond! 

Behendigheid is fun, voor jou en je hond.

 

 

 

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Om wedstrijden te kunnen lopen dient er eerst een werkboekje (rasloze honden) of hondenlogboek (rashonden) aangevraagd te worden; vervolgens kan dan een licentie aangevraagd worden bij de Raad van Beheer en/of de FHN.

 

 

AANVRAGEN WERKBOEKJE RASLOZE HONDEN

 

Bij deelname aan: G&G examens & wedstrijden, Agilitywedstrijden en Flyballwedstrijden,

dient men voor rasloze honden in het bezit te zijn van een werkboekje.

Hierin kunnen o.a. de behaalde resultaten worden aangetekend.

Hiervoor dient de hond geregistreerd te zijn d.m.v. een chip of een tatoeage.

Werkboekjes kunnen worden aangevraagd door invulling van een aanvraagformulier via de Raad van Beheer
Link naar de aanvraag werkboekje

 

Voor het uitschrijven van het boekje heeft de RvB het volgende nodig:

  • kopie/scan van het hondenpaspoort, waarin opgenomen de gegevens van de eigenaar van de hond en de beschrijving van de hond. 
  • kopie/scan van de barcodeslip (dit mag niet een handgeschreven nummer zijn)
  • kopie inschrijving databank (DatabankHonden of andere databank)

Deze benodigdheden kunt u samen met het aanvraagformulier via de website van de RvB upsturen.

 

AANVRAGEN RASHONDENLOGBOEK  (Werkboekje voor rashonden)

 

Het aanvragen van een rashondenlogboek kan via de website van de Raad van Beheer. Het opsturen van de stamboom is hiervoor niet noodzakelijk.

Ga naar:

http://www.raadvanbeheer.nl/

Klik op : Inschrijvingen, aanvragen & bestellingen

Klik daarna op: Aanvraag Rashondenlogboek

Vul de gegevens in op de pagina

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

 

 

 

 

JSN Epic template designed by JoomlaShine.com