Welkom

 

 

Historie van de kringgroep

logo_boxer

 

In het midden van de jaren tachtig vond de kringgroep zijn ontstaan binnen de Nederlandse Boxerclub onder de bezielende leiding van het echtpaar Godelieve Bernard en Marnix Perdijk.
Jarenlang waren zij de drijvende kracht, zorgden voor de organisatie en verzorgden de lessen. Ooit begon de kringgroep in de regio Putten om daarna naar een openbaar park in Maarssenbroek te verhuizen, eind jaren tachtig. De vereniging was nog niet notarieel opgericht. Eind jaren tachtig werd onder leiding van Henry Beuks, Joop Dijkman en Joop Reulen, samen met de oud gedienden als Godelieve Bernard, Marnix Perdijk, Annemieke de Kogel en Petra van Burik, besloten de vereniging officieel op te richten en in het verenigingenregister in te schrijven.

De officiële oprichtingsdatum is dan ook 10 mei 1989, doch feitelijk is de kringgroep dus enige jaren ouder. De club verhuisde begin jaren negentig naar Vianen, een klein veldje achter Advozo, het bedrijf waar Joop Reulen werkzaam was (en is). Ook ging de kringgroep zich, na de verhuizing naar Vianen, met succes bezighouden met verkoop en advies van natuurzuivere hondenvoeders, iets waar de kringgroep mede haar voortbestaan aan te danken heeft. De behendigheid, tegenwoordig officieel agility geheten werd opgestart. Midden jaren negentig vond de club onderdak op de voetbalvelden op Valkenheide te Maarsbergen.
Er werden diverse G&G 1 en G&G 2 examens georganiseerd, waar door de succesvolle lesmethoden van Godelieve Bernard en Marnix Perdijk en een fanatieke groep cursisten, de kringgroep Utrecht destijd toonaangevend in was.
G&G is thans in de boxerwereld vrijwel geheel in onbruik geraakt en slechts een enkele boxer bij een kynologenclub doet er aan mee. De kringgroep Utrecht nam vanaf de begin jaren negentig deel in het agilitycircuit en werd daar, mede door meervoudig (thans zelfs zevenvoudig) NBC Agilitykampioen Henry Beuks met diverse boxers eveneens toonaangevend in.

In de 2e helft van de jaren negentig verhuisde de kringgroep weer, nu naar Sportpark Birkhoven in Amersfoort-Zuid, in 1998 werd vervolgens weer verhuisd naar het huidige Sportpark Zielhorst, in Amersfoort-Noord.
Aldaar werd ook het IPO opgestart, nadat voorzitter Beuks ook in deze tak nationaal en internationaal met diverse boxers succesvol was geweest en in 1999 en 2000 succesvol was in de zwaarste klasse (Schutzhund 3) op de Atibox Wereldkampioenschappen voor boxers. In 2002 volgde nog met succes deelname aan de Atibox Wereldkampioenschappen Speurhond. Zowel door de Ned. Boxerclub, de Duitse Boxerklub en de VDH (=Duitse Raad van Beheer) is Henry Beuks inmiddels meervoudig onderscheiden wegens de door hem geleverde africhtingsprestaties. Helaas is het IPO binnen de kringgroep bij gebrek aan belangstelling weer ter ziele gegaan.

Terug naar waar het om draaide, de trainingen met boxers.
Al die jaren is binnen de kringgroep voor een groot deel vastgehouden aan de oude lesmethoden van Godelieve en Marnix, die goed wetenschappelijk onderbouwd waren en in de praktijk dus uitstekend bij ons moeilijke ras blijkt te werken. Later werden hier methoden uit de midden jaren negentig van Martin Gaus aan toegevoegd alsmede diverse methoden die voorzitter/hoofdinstructeur Henry Beuks tijdens zijn nationale en internationale optredens opdeed.

Er wordt hoofdzakelijk les gegeven aan boxers toch zijn, zij het in beperkte mate, ook diverse andere soorten honden in de lesgroepen te vinden. Een boxer komt op straat immers niet alleen maar boxers tegen!!

Na ruim 21 jaar (!!) hebben Henry Beuks & Joop Dijkman hun bestuurs- en instructeurstaken in 2010 overgedragen aan een geheel nieuwe lichting bestuurders, allen afkomstig en actief in de agilitygroep.
De vereniging gaat voorlopig verder met puppy- en gehoorzaamheidstraining volgens moderne methoden en agility op wedstrijdniveau.

Deze nieuwe lichting bestuurders kreeg dus te maken met een kringgroep die bijna geen leden meer had. De oorzaak hiervan was mede door de vele andere hondensport-verenigingen in de nabije omgeving die voor een goedkoper tarief hun cursussen konden verzorgen en het gebrek aan boxers.
Het bestuur had zich ten doel gesteld om de boxers een opleiding te geven om een gehoorzame huishond te worden en ze op te leiden naar de behendigheid.

Er was op dat moment veel expertise aanwezig, in de vorm van Wim Nijland, hoofd instructeur agility, die jarenlang op het hoogste niveau in de landelijke agility wedstrijden liep met zijn herder Roah en Henk Simon, die naar 25 jaar het weer voor elkaar heeft gekregen om met zijn boxer Skay in de C-klasse uit te komen.
Ook heeft hij in 2013 meegedaan aan het Nederlands kampioenschap Agility van Cynophilia en heeft daar een mooie 24ste plaats weten te behalen onder de ruim 150 deelnemers.
In de loop van 2011 liep het ledenaantal gestaag toe, maar ook kreeg de KG te maken met de economische crisis van 2012 en het positieve saldo wat was opgebouwd nam geleidelijk af.

In 2013 is er wederom een bestuurswisseling geweest en het zal heel moeilijk worden voor de KG om de crisis te overwinnen, minder leden duurdere cursuskosten, wat weer minder leden genereert. Het verlagen van de cursuskosten gaf nog niet het gewenste effect en zo komt de KG in een negatieve spiraal.

Hopelijk heeft één van de oudste KG van Nederland genoeg adem om hieruit te kunnen komen.

JSN Epic template designed by JoomlaShine.com